- Universum & rumtiden

On the Origin of Time

Stephen Hawking's Final Theory

av Thomas Hertog


Svensk översättning (nov 2023) Fri Tanke Förlag

Om Tidens Uppkomst

Stephen Hawkins slutgiltiga teori 


Inom prediktionspsykologin spelar observatörens top-down-perspektiv en aktiv roll i att forma verkligheten. Detta likaså i Stephen Hawkings och Thomas Hertogs top-down-kosmologi. I prediktionspsykologin använder hjärnan förväntningar och tidigare erfarenheter för att konstruera vår upplevelse av världen.


Liknande gäller kosmologin: i Hawkings och Hertogs top-down-teori formas vår förståelse av universums historia genom våra observationer idag, vilket innebär att vår nuvarande upplevelse påverkar hur vi tolkar det förflutna. Detta liknar hur en tredimensionell bild (universums utveckling) kan projiceras från en tvådimensionell yta (informationen vid händelsehorisonten eller en annan gräns i rymden).


I denna parallell fungerar hjärnans prediktioner som ett sätt att "projektera" verklighet, där hjärnan fyller i luckor och bygger upp en meningsfull bild av världen baserat på begränsad sensorisk information. I både hjärnans arbete och den holografiska principen är observatörens roll central för att skapa en helhetsuppfattning.


Så i stället för att kasta ut exempelvis ”basic emotions” med badvattnet, eller att svart-vitt uppleva diskussionen mellan KBT och PDT som hopplös, kan man se dessa ur ett yin-yang-perspektiv, där upplevelser (”emotioner”) genereras ur ett top-down-system. Alltså up-side-down mot vad vi vanligtvis tänker – den autentiska upplevda upplevelsen blir med detta perspektiv således något som vi verkligen konstruerar själva, men inte att ”basics” skapas platonskt ”inifrån” utan konstrueras ”top-down” – men är förstås ändå lika ”autentiska”!


Inom minnesteori kan minnen ses som rekonstruktioner som påverkas av både förväntningar och aktuella tolkningar, på samma sätt som den holografiska principen föreslår att verkligheten kan vara en "projektion" av information kodad på en yta. Hjärnan rekonstruerar minnen utifrån nuvarande kontext och tidigare erfarenheter, och dessa minnesbilder är inte exakta återgivningar av det förflutna, utan konstruktioner som är formade av de mönster och sammanhang som hjärnan har tillgång till.


Thomas Hertogs bok har fokus på teoretisk fysik och kosmologi, och är rätt snårig, men den finns översatt och bra fackgranskad, men det gör det kanske inte mycket lättare…. och är man intresserad av medvetande är boken ändå väl värd att läsa och den tog iaf mig ett ordentligt snäpp bortom både helio- och egocentrism.